Через підрив Каховської ГЕС збільшилася ймовірність зараження риби і як наслідок – зараження людей такою небезпечною хворобою – як ботулізм.
Риба також може містити збудники інфекційних захворювань, паразити і небезпечні хімічні речовини! Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, тому вона несе загрозу для здоров’я та життя людей і тварин. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена).
Щоб не допустити отруєння мешканців Новомосковщини, фахівці Новомосковського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області разом з місцевими органами влади посилено контролюють якість риби і морепродуктів, що реалізують на ринках району з метою призупинення несанкціонованої торгівлі.
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ
не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
вимагайте у операторів ринку документи, що підтверджують походження товару (наразі заборонено реалізацію риби та морепродуктів, отриманих з Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Херсонської областей);
бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
не вживайте консерви при найменшій підозрі на їх недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
Наголошуємо, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з товарно-транспортними накладними та супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.
Наполегливо рекомендуємо у найближчий час взагалі утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовловленої риби. Не наражайтеся на небезпеку, адже існує ймовірність реалізації недобросовісними продавцями мертвої та зараженої риби.
Не слід виготовляти в’ялену, копчену рибу в домашніх умовах, адже в товщі її м’яса можуть створюватись сприятливі умови для розвитку мікробів ботулізму. На початку червня у Дніпропетровській області вже зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, 1 з них летальний. В анамнезі захворювань є факт вживання постраждалими засоленої та засушеної риби домашнього приготування.
Закликаємо громадян свідомо ставитися до вибору продуктів харчування та враховувати потенційні ризики, що наразі існують.