Відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», оператори ринку несуть відповідальність за дотримання вимог законодавства на всіх етапах виробництва, обігу та реалізації харчових продуктів.
Оператор ринку харчових продуктів — це суб’єкт господарювання, що здійснює виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію харчових продуктів та/або первинне виробництво, і в управлінні якого перебувають відповідні потужності.
Основні обов’язки оператора ринку:
- Реєстрація потужностей перед початком діяльності (в тому числі для магазинів, кафе, їдалень, пасік, пунктів переробки, транспорту тощо).
- Забезпечення безпечності продукції для здоров’я споживачів.
- Дотримання вимог до якості, включаючи смак, запах, зовнішній вигляд, консистенцію та інші показники.
- Належне маркування продукції: назва, склад, термін придатності, умови зберігання, алергени, відомості про ГМО.
- Запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів (HACCP) відповідно до міжнародних стандартів.
- Забезпечення відстежуваності продукції на кожному етапі обігу.
- Надання достовірної інформації споживачам про харчовий продукт.
Державний контроль
Контроль за дотриманням законодавства здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
За невиконання вимог законодавства України про харчові продукти, передбачено адміністративно-господарську відповідальність згідно статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
Для запобігання порушенням законодавства Держпродспоживслужба закликає всіх операторів ринку:
зареєструвати свої потужності, якщо це ще не зроблено;
дотримуватися вимог чинного законодавства;
забезпечувати споживачів безпечною та якісною продукцією.
З метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення в літній період на виконання пункту 2 розділу І Протоколу № 3 від 12.06.2025 засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оператори ринку харчових продуктів повинні забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства про безпечність харчових продуктів під час транспортування, зберігання, переробки, пакування та реалізації харчових продуктів; забезпечити відповідність харчових продуктів вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, наявність товарно-транспортних накладних.
За додатковою інформацією звертайтеся до Самарівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за тел.: (068)765-32-07. Ми надаємо консультації та методичну допомогу.