Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Будьте надзвичайно обережні при вживанні наступних продуктів:
м’ясних продуктів домашнього виробництва,
продуктів, які зберігали, та/або транспортували неналежним чином,
в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
м’ясних та грибних консервів.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.
Потрапляючи до травного тракту токсин всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.
Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо!!!
В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин проникає у м'ясо.
Перші симптоми хвороби можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.
Основні симптоми ботулізму:
- нудота
- блювота
- характерний біль у животі
- рідке випорожнення без патологічних домішок
- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання)
- спрага, сухість слизових оболонок
- розлад ковтання
- сильний головний біль
- запаморочення
- безсоння
- загальна слабкість
- підвищення температури тіла
- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.
Не зволікайте! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса.
В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.
Успіх лікування залежить від раннього звернення, ранньої діагностики та правильного лікування (у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину).