Профілактика ботулізма
Черкаська селищна рада, опубліковано 08 квітня 2025 року о 11:15

Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.

Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут - ботулотоксин. Будьте надзвичайно обережні при вживанні наступних продуктів:

м’ясних продуктів домашнього виробництва,

продуктів, які зберігали, та/або транспортували неналежним чином,

в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,

м’ясних та грибних консервів.

Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами.

Потрапляючи до травного тракту токсин всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо!!!

В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин проникає у м'ясо.

Перші симптоми хвороби можуть з’явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів.

Основні симптоми ботулізму:

- нудота

- блювота

- характерний біль у животі

- рідке випорожнення без патологічних домішок

- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання)

- спрага, сухість слизових оболонок

- розлад ковтання

- сильний головний біль

- запаморочення

- безсоння

- загальна слабкість

- підвищення температури тіла

- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.

Не зволікайте! За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса.

В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

Успіх лікування залежить від раннього звернення, ранньої діагностики та правильного лікування (у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux